Apartment S01

Occupying a prominent external corner of a 1950s modernist residential building, this 4th floor urban retreat resulting from the merger of two smaller apartments, is a nod to the Modernist principles of space planning. While the free design of the facade and the horizontal windows were already a given, extra care has been invested into giving the layout a matching free design of openness and continuity. From an urban perspective, the two external facades of the apartment have the unique quality of being notable boundaries between residential quarters and vast strips of greenery belonging to two of the largest parks in the Sofia green system. The free plan thus expands its Modernist palette, as it actually fulfills its purpose to let the living environment in, which to us is a rare and curious condition in downtown city context.

 

Photography: Assen Emilov