Къща А01

Интериорен проект за дом на младо семейство с две деца в Банкя. Проектът представлява преустройство на последен етаж от къща и превръщането на подпокривния етаж в работно пространство – домашен офис. Съществуващата къща е разположена в богата на висока иглолистна и широколистна растителност част на Банкя със северен изглед към града. Визуалният контакт към заобикалящата среда са и основна тема на проекта – посредством различни по размери фасадни и покривни остъклявания светлината и зеленината са достъпни от различните части на къщата. На първия етаж са разположени родителска и детска спалня, баня и общото пространство на дневната, трапезарията и кухненския бокс. Всички те са достъпни от общо преддверие, в което е разположена и скулптурната стълба към подпокривното ниво, осветена отгоре. Основен акцент на дневната зона е светлинен комин над масата, който минава през подпокривното пространство и осигурява дневна светлина над общия обем на работния плот, преминаващ в трапезарна маса. Прозорец на средна ос на северната фасада осигурява непрекъснат поглед към Банкя, а сгъваема дограма на южната фасада позволява цялостното отваряне на стаята към гората зад къщата. На втория, подпокривен етаж са разположени в отворено пространство работен кът, тоалетна и спалня, маркирани с еднакви по размер табакери, които осигуряват светлина и простор. Настилката е индустриална с цел по-лесна поддръжка на работната зона, хомогенна за непрекъснатост на пространството и светла, за да отразява и разпределя дневната светлина. Като елементи на интериора са запазени дървените конструкции на покрива и тухлените на комините.

 

Фотографии: Асен Емилов